Daglig skötsel

Om man vill ha en hund med vit, silkeslen lång päls får man vara beredd på en hel del arbete med pälsen. Den måste borstas och kammas, helst varje dag eller åtminstone varannan dag. Badning rekommenderas minst en gång i månaden. Bäst är att använda ett schampo för långhårshundar och en bra conditioneringscreme. Om man håller pälsen ren tovar den sig mindre.

Nedan finns en länk till Malteser-bad.

https://youtu.be/vJ_W1S4O0R4

 

 

 

Produkterna som används vid bad

 

 

 

 

 

 

 

 

Om man vill ställa ut hunden bör man sätta upp pälsen med papper och snoddar, annars slits den ner.

Foto: F Rönquist

Om man istället vill ha en malteser för dess älskliga, behagliga väsen kan man förstås hålla pälsen kort. Man gör då en så kallad valpklippning som bör ske fyra gånger om året. Den kortare pälsen behöver förstås också borstas, kammas och tvättas men är lite lättare att sköta. En annan variant är att klippa (raka) hudnära, men lämna hår på nos, öron, svans, tofs på huvudet, och kanske lite på tassarna. 

 

 

 

Här en annan sorts klippning med längre päls på benen.

Tandvård

Eftersom rasen har en viss benägenhet att få tandsten bör man lära valpen från början att tänderna ska borstas. Det är inte lätt men om man går fram väldigt försiktigt kan man lära dem att gilla det.

Maltesern har som många andra långhårshundar rinnande ögon. Därför ska ögonen tvättas och torkas varje dag.

Övrig skötsel

Maltesern har hängande öron som ska ligga intill huvudet. Det är därför viktigt att ofta kontrollera och rengöra om det behövs, så att det inte uppstår dålig lukt och infektion.

Klorna ska klippas regelbundet. Oftare för hundar som bara går på mjukt underlag, typ gräs, jämfört med hundar som mest går sina promenader på asfalt.

När börjar tikar löpa?

Tikar börjar löpa när de blir könsmogna och fortsätter med sina löpperioder hela livet. Det händer mycket i hennes kropp både under själva löpet men också däremellan. Det är inte ovanligt att hon blir skendräktig och producerar mjölk i juverna fast hon inte är parad. En tik löper första gången vid 7-12 månaders ålder. Några kan vara lite tidigare, kanske redan vid 4 månaders ålder hos små raser, medan större raser kan dröja ända upp till 18-24 månaders ålder. Generellt sett ska tiken ha uppnått ca 85% av sin slutliga kroppsvikt innan hon är redo för sitt första löp.

Tiken löper normalt en till två gånger per år, men det finns de som löper tre till fyra gånger per år också också utan att det är onormalt. Det kan dessutom dröja ett par löp innan balansen har ställt in sig i kroppen och tiken får en regelbundenhet i sina löp. Hur ofta hon löper är ofta ärftligt så inom en ras kan t.ex 3 löp/år vara mer en regel än ett undantag. Oregelbundna löp är inte ovanligt och det ökar inte risken för livmodersjukdomar.

Texten ovan är tagen från företaget Glanna, en mycket läsvärd artikel.

 http://glanna.se/Hundsidan/hundar_loptik/