Daglig skötsel

Om man vill ha en hund med vit, silkeslen lång päls får man vara beredd på en hel del arbete med pälsen. Den måste borstas och kammas, helst varje dag eller åtminstone varannan dag. Badning rekommenderas minst en gång i månaden. Bäst är att använda ett schampo för långhårshundar och en bra conditioneringscreme. Om man håller pälsen ren tovar den sig mindre. 

Om man vill ställa ut hunden bör man sätta upp pälsen med papper och snoddar, annars slits den ner. 

 

 

Om man istället vill ha en malteser för dess älskliga, behagliga väsen kan man förstås hålla pälsen kort. Man gör då en så kallad valpklippning som bör ske fyra gånger om året. Den kortare pälsen behöver förstås också borstas, kammas och tvättas men är lite lättare att sköta. En annan variant är att klippa (raka) hudnära, men lämna hår på nos, öron, svans, tofs på huvudet, och kanske lite på tassarna. 

 

Eftersom rasen har en viss benägenhet att få tandsten bör man lära valpen från början att tänderna ska borstas. Det är inte lätt men om man går fram väldigt försiktigt kan man lära dem att gilla det.

Maltesern har som många andra långhårshundar rinnande ögon. Därför ska ögonen tvättas och torkas varje dag.

Övrig skötsel

Maltesern har hängande öron som ska ligga intill huvudet. Det är därför viktigt att ofta kontrollera och rengöra om det behövs, så att det inte uppstår dålig lukt och infektion. Håret inuti örat ska också dras bort.

Klorna ska klippas regelbundet. Oftare för hundar som bara går på mjukt underlag, typ gräs, jämfört med hundar som mest går sina promenader på asfalt.